BBC Radio 6 Music

Deze digitale radiozender is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Aan de naam kun je al duidelijk afleiden dat het een onder deel behelst van de BBC (British Broadcasting Corporation). De lancering van de radiozender was op 11 maart 2002, waarmee ze het eerste nationale muziek-radiostation waren dat de BBC in 32 jaar opstartte.

Het muziekgenre

BBC Radio 6 heeft zich hoofdzakelijk toegespitst op de zogenoemde alternatieve muziek. Hieronder vallen onder andere klassieke rock, jazz, Indie, funk, punkrock en hiphop, waarmee het een fijn alternatief is voor de meer op popmuziek gebaseerde radiozenders zoals BBC Radio 1 en BBC Radio 2.

Karakteristieke kenmerken

Met enige regelmaat heeft de radiozender live-sessies in hun studio, welke een “unplugged” concert sfeertje hebben. De intieme sfeer die de zender hiermee neerzet, wordt erg gewaardeerd onder haar luisteraars.

Naast de gezellige en ongedwongen live-sessies heeft de zender ontzettend veel contact met haar luisteraars. Dit contact onderhouden ze via sms, e-mail, hun website en sociale media kanalen. Ze laten op deze manier hun luisteraars actief meebepalen over het al dan niet draaien van specifieke nummers. De luisteraars worden erg nauw betrokken bij dergelijke keuzes, iets wat erg gewaardeerd wordt onder hun publiek. Toen BBC in 2010 met een voorstel kwam om BBC Radio 6 Music te stoppen, gaf BBC Trust aan dat de zender erg geliefd was bij haar luisteraars, het een zeer onderscheidend station was en een erg belangrijke bijdrage leverde aan de radiowereld, en verwierp BBC’s voorstel dan ook direct. Een verstandige keuze, zo bleek, want in 2018 was BBC Radio 6 Music het best beluisterde digitale radiostation, en trok wekelijks een gemiddelde van maar liefst 2,53 miljoen luisteraars.

Muziekfestival

In januari 2014 kwam de zender met een vernieuwend muziekfestival op de proppen. Het kreeg de naam 6 Music Festival en moest de alternatieve artiesten een podium geven. 6 Music Festival wordt elk jaar gehouden, weliswaar ieder jaar in een andere stad. De aftrap vond plaats in Manchester, en had als hoofdact Damon Albarn, welke hoofdzakelijk bekend is als zanger van virtuele band Gorillaz en frontman van Blur. De kaartverkoop toonde direct aan dat dit festival een daverend succes zou worden. Binnen zes minuten was het evenement namelijk compleet uitverkocht!

Een jaar later keerde het festival terug, maar nu zowel in Newcastle upon Tyne alsmede in Gateshead. De acts van dat jaar waren onder andere het Britse rockduo Royal Blood, de Zweedse singer-songwriter Neneh Cherry en de Engelse synth-pop band Hot Chip.

In 2016 werden maar liefst drie locaties in Bristol gekozen voor het festival, en in 2017 werd ervoor gekozen om het festival in Glasgow te organiseren. Dit jaar vond het festival voor het eerst plaats in maart in plaats van februari. Een aantal grote namen die op deze editie te bewonderen waren zijn Depeche Mode, The Shins en Future Islands.

Posts created 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven