Worldwide.FM

Sinds 2016 bestaat het online radiostation Worldwide.FM. En hetgeen je in de naam al wordt beloofd, wordt ook absoluut waargemaakt. Het is namelijk een radiozender die tot de nok toe vol zit met wereldmuziek en jazz. Daarnaast wordt er altijd een link gelegd naar de huidige en moderne muziekscene. Deze is vol met beats en hier en daar wat hiphop met een flinke dosis soul.

Nu zul je jezelf wellicht afvragen wie er achter dit geweldige concept schuil gaat. Het is oprichter Gilles Peterson. Je hebt misschien al eerder van deze naam gehoord, want Peterson is namelijk ook dj en platenlabelhouder sinds 1986. Dit maakt Peterson een muziekliefhebber in hart en nieren.

Grand Theft Auto V

Je zult in eerste instantie denken wat in hemelsnaam GTA V nu te maken heeft met een online radiostation. Maar het is uitgerekend deze game die als eerste de naam WorldWide FM gebruikte voor de radiozender uit het spel. Peterson heeft het virtuele en fictieve station dus feitelijk tot leven gewekt.

Sinds de lancering van de radiozender heeft het zijn weg gevonden door geheel Europa, de Verenigde Staten en Azië, en wordt het wereldwijd beluisterd. Er zijn zelfs pop-up studio’s geweest tijdens het Amsterdam Dance Event, in Los Angeles tijdens How We Do LA, in Parijs in Le Mellotron en in platenzaak HMV in Tokio. De financiering van het radiostation wordt gesponsord door WeTransfer en uitgezonden vanuit The Pyramid radio studio’s in Noord-Londen.

Het concept

Het concept van Wordwide.FM is eigenlijk vrij eenvoudig, echter is het wat lastig te vertalen in woord. Kort gezegd is het een internationaal radiostation waar onvervalste en verfijnde muziek uitgezonden wordt, vanuit een verscheidenheid aan internationale locaties.

Het doel is om op meerdere vlakken grenzeloos muziek samen te kunnen stellen, puur gebaseerd op ervaring en totaal losstaand van algoritmes. Door de flinke dosis ervaring van het team achter Worldwide.FM hebben ze ontelbare connecties gelegd die van onschatbare waarde zijn. Deze zijn nu eenmaal niet te vangen in een algoritme.

De luisteraars

In januari 2019 alleen al stemden maar liefst 365.000 luisteraars af op de radiozender. Dit was zowel live als op on-demand niveau. Opvallend is dat 34% van dit aantal afkomstig was uit het Verenigd Koninkrijk, en maar liefst 11% uit Japan. Daarnaast komt een extra 11% van de luisteraars uit de Verenigde Staten, 7% uit Duitsland en nog eens 7% uit Frankrijk. Uit onderzoek dat gedaan is door het radiostation blijkt dat het type luisteraar de zogenoemd “early adopters” zijn. Dit zijn doorgaans pioniers op het gebied van het ontdekken van nieuwe muziek. Ze hebben daarnaast een redelijk grote invloed op hun omgeving, wat vervolgens dus vaak leidt tot een algemene adoptie van de muziek onder het grotere publiek.

Posts created 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven