Leukste radiomomenten

Afgelopen 6 november, in 2019 dus, was het maar liefst 100 jaar geleden dat de eerste radio-uitzending in Nederland de lucht in ging. In die 100 jaar zijn er veel spraakmakende momenten en hoogtepunten beleefd op de radio, die niet ongemerkt zijn gebleven bij de luisteraars. In dit artikel vind je een overzicht van die momenten.

De Onvergetelijke Luisterlijst

Luisteraars konden stemmen op hun favorieten van de afgelopen eeuw, die een plekje kregen in de De Onvergetelijke Luisterlijst. Dat lijstje is hier te vinden. Spoiler: de Dik Voormekaar Show van André van Duin was de grote winnaar.

Eten en drinken

Een grote favoriet van luisteraars lijkt (vies) eten of drinken op de radio te zijn. Wat te denken van het Glazen Huis (3FM), dat ieder jaar rond Kerst werd georganiseerd voor het Rode Kruis, waarbij drie radio DJ’s een hele week niks mochten eten? Wat ze wel mochten was elke dag een smoothie drinken die ze van nieuwe energie zou voorzien. Deze smoothies bleken echter soms zo vies dat ze de deur uitgesmeten werden. Zo bevatte één van de smoothies bijvoorbeeld rode bieten, knoflook, zwarte olijven, witlof, zuurkoolsap (!), spruitjes en kokosmelk. Bekijk hier de hilarische reactie van radio DJ’s Gerard Ekdom, Giel Beelen en Michiel Veenstra. Op Radio 538 werd de heetste peper ter wereld gegeten, wat niet helemaal goed afloopt… Voor mensen met een zwakke maag is dit filmpje niet aan te bevelen!

Het gaat natuurlijk niet alleen om vies eten of drinken, er zijn ook genoeg voorbeelden te vinden dat lekker eten de waardering heeft van luisteraars. Met name door de hype van Heel Holland Bakt zijn er veel radiostations die daar in meegaan. Zo werd op Radio 2 live een taart gebakken door een luisteraar en uiteraard ook beoordeeld. Bij Qmusic werd een spel van Telekids gespeeld dat De Vliegende Ouwe Taart heet. Je raadt het al, twee teams mochten taarten in het gezicht van de ander smijten. Vind je dat zonde? Op jeeigentaart.nl zijn er heerlijke taarten te verkrijgen die het niet waard zijn om mee te smijten. Er werden op de radio namelijk ook talloze verjaardagen, onder andere de 70e verjaardag van André van Duin, live gevierd.

Daarnaast is er door Jeroen Kijk in de Vegte (Radio 2) een kleine serie gemaakt op YouTube over prangende vragen die te maken hebben met voedsel. Zo gaat het onder andere over de juiste manier om een tompouce te eten, waarom stokbrood in Frankrijk anders smaakt en waarom hagelslag glanst en chocoladevlokken dof zijn. Ook Radio 4 was in de keuken te vinden. Zij bereidden een kerstmenu in samenwerking met een kok.

Hoewel er soms gevreesd wordt voor de toekomst van de radio lijkt het voorlopig zeker niet te verdwijnen. Het wordt door trouwe luisteraars gewaardeerd en zelfs door onze koning Willem-Alexander, die afgelopen december spontaan langskwam bij Radio 2. Het maakt die lange autoritten of stille huiskamer toch ontzettend gezellig.

Posts created 18

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote