Radiozenders van de NPO

De NPO heeft in totaal een zestal radiozenders onder haar hoede. Dit zijn namelijk NPO Radio 1 tot en met 6. NPO Radio 3 heet officieel echter NPO 3FM, en NPO Radio 6 heet tegenwoordig eigenlijk NPO Radio 2 Soul & Jazz. De reden dat dit zo verwarrend is, is omdat er in de wereld van de radiozenders nogal eens wat verschuiving plaatsvind. Hierover kom je in dit artikel dan ook meer te weten.

NPO Radio 1

Deze nationale radiozender van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) zendt hoofdzakelijk nieuws, sport en achtergrondinformatie uit. De zender heeft in de loop van de jaren onder een aantal verschillende namen bekend gestaan. Zo heette het van 1947 tot 1985 Hilversum 2, van 1985 tot 2014 kreeg het de naam Radio 1, en vanaf 19 augustus 2014 tot op heden zijn de letters NPO toegevoegd.

NPO Radio 2

Uiteraard wordt ook deze radiozender uitgebracht onder de Nederlandse Publieke Omroep. De naam verraad het immers al. Op deze zender wordt hoofdzakelijk muziek gedraaid afkomstig uit de jaren ’80 en ’90, en als aanvulling hierop wat meer recentere hits uit de Mega Top 50. Ook komen er af en toe wat Nederlandstalige nummers voorbij en Golden Oldies uit de zestiger en zeventiger jaren. De hoofddoelgroep van deze radiozender is immers een publiek met een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar. Dat wil overigens niets zeggen, want het station wordt ook zeer goed beluisterd door andere doelgroepen.

NPO 3FM

Ooit begonnen onder de naam Hilversum 3, heeft deze radiozender altijd een beetje een andere inslag gehad. Dit komt door de zogenoemde ‘verticale programmering’. Dit houdt in dat elke bestaande omroepvereniging een eigen dag had om in te vullen met radioprogramma’s. Zodoende klonk er elke dag een ander geluid op de radiozender en was het een zeer divers station. Dit legde de zender geen windeieren en werd razendsnel populair onder het grote publiek. De doelgroep was (en is nog steeds) een jong publiek in de leeftijd tussen 15 en 35 jaar, waarbij popmuziek de boventoon voert en het radiostation een eigen identiteit heeft gegeven.

NPO Radio 4

Dit radiostation van de NPO is geheel gewijd aan klassieke muziek. Dit kunnen complete werken zijn van klassieke muziekstukken, maar ook fragmenten uit bekende klassieke stukken. Op de zaterdagen is doorgaans een live registratie te horen van een opera.

NPO Radio 5

Vroeger stond deze radiozender bekend onder de naam Hilversum 5, en was een station gericht op minderheden en andere speciale doelgroepen. Momenteel zendt NPO Radio 5 een compilatie uit van muziek uit de jaren ’60, ’70 en ’80, evergreens en nieuwe muziek, dat af en toe onderbroken wordt door informatieve onderwerpen.

NPO Radio 2 Soul & Jazz

Vanwege bezuinigingen en een tekort aan luisteraars werd er per 1 januari 2016 besloten om Radio 6 op te heffen. In 2016 maakte de zender echter een doorstart, waarbij het een thema kreeg. Zodoende ontstond NPO Radio 2 Soul & Jazz.

Posts created 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven