Radio Veronica

Over Radio Veronica is heel wat te vertellen. Het betreft namelijk een naam welke door de jaren heen door meerdere radiostations gebruikt is. We zullen echter beginnen bij het begin.

VRON

Volgens de verhalen werd er in het Hotel Krasnapolsky in Amsterdam op 15 oktober 1959 besloten om radio uitzendingen te gaan maken, welke vanaf een schip in de Noordzee de ether in geslingerd zouden worden. Het zou starten onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, dat afgekort VRON werd. Van deze afkorting zou dan ook de naam Veronica zijn afgeleid.

De eerste testuitzending vond enkele maanden later plaats op 18 april 1960, en de officiële start van het radiostation was een maand later op 17 mei. Het in de Duitse haven Emden tot zendschip omgebouwde Borkum Riff was voorheen een lichtschip. Een lichtschip deed dienst als lichtbaken op volle zee, op plekken waar het bouwen van een vuurtoren niet mogelijk was. Dit schip werd later in 1964 vervangen door de IJslandtrawler Norderney.

De zender was erg geliefd onder de jeugd. Dit kwam omdat de programmering van het radiostation voornamelijk popmuziek uitzond, een muzieksoort die destijds nagenoeg niet werd uitgezonden op de radio. Ook de wekelijkse hitparade welke vanaf 1965 werd uitgezonden bleek een enorm succes. Dit kreeg dan ook al snel de naam Veronica Top 40.

Veronica was duidelijk een eigentijdse en vernieuwende zender, des te meer omdat er voor het eerst zogenoemde jingles werden gebruikt. Door deze korte muziekstukjes met zang of spraak konden luisteraars hun favoriete radiostation en radio-dj gemakkelijk herkennen. Ook introduceerde Veronica de drive-in-shows. Hier konden de fans hun favoriete dj in levende lijven bewonderen en plaatjes zien draaien. Dit mondde uit tot een enorme hit, waardoor andere omroepen dit concept al snel overnamen.

Radio Veronica (Talpa Radio)

Radiostation Radio Veronica zoals we dat heden ten dage kennen is echter een totaal andere zender dan het oorspronkelijk Veronica. Op 31 augustus 2003 ontstond deze zender namelijk door het fuseren van kabelzender Radio Veronica van Vereniging Veronica en Radio 103 van Sky Radio. Radio Veronica is inmiddels een commercieel radiostation en is in handen van Talpa Radio. Er wordt hoofdzakelijk pop- en rockmuziek gedraaid afkomstig uit de jaren ’80 en daarna.

Een aantal bekende hitlijsten van deze radiozender zijn onder andere de Top 1000 Allertijden, de Festival Top 500 en de RockHits Top 500.

Posts created 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven