Wanneer we de hele geschiedenis van het fenomeen radio willen uitpluizen, zullen we terug moeten naar het jaar 1895. Het was Nikola Tesla die als eerste een demonstratie wilde geven waarbij hij over grote afstand elektrische signalen wist te versturen. Saillant detail, de werkruimte van de beste man vatte nog voor de demonstratie vlam, wat het experiment helaas onuitvoerbaar maakte. Guglielmo Marconi kreeg het in datzelfde jaar wel voor elkaar om voor de eerste maal een radioverbinding te leggen over enkele kilometers. Dit deed hij met een zelfgemaakte ontvanger en zender. Beide waren gebaseerd op Tesla’s ontwerpen van een oscillator.
Praktisch op gelijktijdig moment wist Alexander Stepanovitsj Popov hetzelfde voor elkaar te krijgen. Beide heren borduurde in feite voort op de ideeën van Heinrich Hertz. Het was namelijk Hertz die de mogelijkheid ontdekte om elektromagnetische radiogolven op te wekken (uit te zenden) en terug te ontvangen.
Je kunt dus wel stellen dat de uitvinding van de radio niet door één enkele persoon is gedaan, maar dat dit het resultaat is van diverse experimenten uitgevoerd door verschillende personen. De heren Maxwell, Marconi en Hertz hebben uiteindelijk wel voor een versnelling van de uitvinding gezorgd.