De eerste Nederlandse radio-uitzending

De allereerste Nederlandse radio-uitzending vond plaats in het jaar 1919. In Den Haag om precies te zijn, verzorgde Hans Idzerda op 6 november van dat jaar de eerste echte radio-uitzending van ons land. Hiermee stichtte hij dan ook direct de eerste commerciële radio-omroep van de wereld.

De uit Friesland afkomstige Idzerda was ingenieur gespecialiseerd in radiotechniek. Direct na afronding van zijn studie elektrotechniek startte hij met de ontwikkeling van zend- en ontvangstapparatuur. Door deze ontwikkelingen wist hij onder andere een radiozoeker te maken, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd door het Nederlandse leger. Met deze radiozoeker konden zij de locatie van Duitse zeppelins vaststellen.

De triodelamp

Idzerda werkte vanaf 1918 samen met Philips Gloeilampenfabriek om de productie van de triode-lamp te verfijnen. In het begin kon deze lamp enkel morseseinen ontvangen, maar het was door Idzerda’s grote doorzettingsvermogen dat de lamp uiteindelijk in staat was om ook geluid te ontvangen. Het was dan ook Idzerda die in 1919 voor het eerst zijn triode-lamp demonstreerde op de jaarbeurs in Utrecht. Deze eerste telefonische zending had een bereik van 1200 meter. Voor die tijd een opzienbarend fenomeen.

6 november 1919

Het was een half jaar later toen Idzerda een officiële commerciële zendvergunning aanvroeg, en op de avond van 6 november 1919 was het dan eindelijk zover. De eerste radio-uitzending van Nederland werd een feit. Een twee uur durende uitzending vanuit Idzerda’s eigen woonhuis, waarin hij muziek deelde met de luisteraars. Het allereerste nummer dat Idzerda draaide was het liedje Turf in je ransel. De reden dat deze radio-uitzending een commerciële genoemd word, komt door het feit dat Idzerda de dag ervoor in de krant geadverteerd had om luisteraars naar zijn uitzending te trekken.

Posts created 25

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote