Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen 10-06-2012
Hoe was het ook alweer bij de voorgaande verkiezingen in 2010 bij de doelgroep scholieren? 41.178 leerlingen in het voortgezet onderwijs deden maandag en dinsdag mee aan de Scholierenverkiezingen. Circa 80.000 scholieren van tweehonderd scholen in het hele land werden opgeroepen hun stem uit te brengen. De Scholierenverkiezingen worden al bijna vijftig jaar gehouden. Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek zijn ze een goede graadmeter van wat Nederland woensdag stemt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

De scholieren konden via internet  een stem uitbrengen op alle partijen op de kieslijst in de gemeente waar hun school is gevestigd. Als het aan de middelbare scholieren ligt, wordt de Partij van de Arbeid bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar.


De PvdA  wordt met 21,3 procent van de stemmen de grootste. Ten opzichte van de verkiezingen in 2006 verliest de partij wel 8,5 procent.

De VVD eindigde op de tweede plaats met 18,1 procent, gevolgd door D66 met 12,7 procent. De democraten haalden met 5 procent de grootste winst ten opzichte van 2006.

Lokale partijen eindigden op de vierde plaats met 12,6 procent. Het CDA kwam niet verder dan de zevende plek met 7,2 procent.

De PVV deed bij de scholieren alleen in Almere en Den Haag mee, zoals woensdag ook het geval is bij de 'echte' gemeenteraadsverkiezingen. In Almere kreeg de partij van Geert Wilders 19,7 procent van de stemmen, in Den Haag 17,0 procent. In beide steden eindigde de PvdA als eerste.
  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook