211211 Column Roel Janssen: Verkoop de Kroondomeinen 21-12-2011

Het goede nieuws is dat de recessie in Nederland over negen maanden alweer voorbij is. Even op de tanden bijten, de winter doorkomen, de lente uitzitten en de zomer afwachten. Daarna trekt de economie weer aan.

De economische krimp die het Centraal Planbureau (CPB) gisteren voorspelde, valt op het eerste gezicht mee. Het CPB verwacht vier kwartalen van gekwakkel, te beginnen bij het derde kwartaal van dit jaar, tot en met het tweede kwartaal van 2012. Ook al is het in vergelijking met eind 2008-begin 2009 een milde recessie, de dubbele dip hakt erin.Als de Nederlandse economie volgens het standaardscenario vanaf 2008 met gemiddeld twee procent per jaar was gegroeid, zou het bruto binnenlandse product eind dit jaar zo’n vijftig miljard euro hoger zijn dan in werkelijkheid het geval is. Vijftig miljard euro minder welvaart – dat is de schade van de kredietcrisis en de eurocrisis van de afgelopen vier jaar. Dit relatieve welvaartsverlies wordt niet ingelopen, die zijn we definitief kwijt.

Het is geen ramp, maar we gaan het wel merken. Als gevolg van de economische krimp daalt de koopkracht licht, stijgt de werkloosheid en doorbreekt het begrotingstekort de veiligheidsmarge van het gedoogakkoord. De Europese begrotingsdiscipline, waar het kabinet zich in Brussel zo hard voor maakt, komt als een boemerang retour Den Haag. Mark, Maxime en Geert moeten aan het ombuigen slaan.

Het CPB, werkgeversorganisatie VNO NCW, economen en oppositiepartijen waarschuwen om niet direct extra te bezuinigen, maar om structurele hervormingen door te voeren die op den duur de overheidsfinanciën verbeteren. Structurele aanpassingen – de huizenmarkt, de pensioenleeftijd, de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg – liggen gevoelig bij ten minste één partij van de Haagse gedoogconstructie. Hoe wenselijk dit achterstallig onderhoud ook is, er bestaat een derde mogelijkheid om inkomsten te genereren en de staatsschuld snel te verlagen.

Nederland draagt Griekenland op om staatsbezit te verkopen, maar waarom doen we dat zelf niet? De overheid kan staatsdeelnemingen verkopen. Op die manier heeft De Jagers voorganger Gerrit Zalm in de jaren negentig de staatsschuld verlaagd zodat de Nederlandse overheidsfinanciën voldeden aan de toelatingscriteria voor de monetaire unie.
Zalm weet dus hoe het moet en toevallig staat hij nu aan het hoofd van ABN Amro waarin opgenomen Fortis Nederland. De bank en ASR Verzekeringen zijn in handen van de Nederlandse staat. De markt is niet gunstig, maar deze financiële instellingen kunnen verkocht worden. Verder bezit de Rijksoverheid driekwart van de luchthaven Schiphol, die op de nominatie stond geprivatiseerd te worden maar dat werd in 2007 geblokkeerd door de PvdA. De NS is staatseigendom, de Staatsloterij en Holland Casino eveneens. Hoezo, een staatsroulettetafel?

Er is veel meer mogelijk. Privatiseer de Afsluitdijk. Verkoop de Kroondomeinen. Verzelfstandig de Koninklijke Familie. Biedt de Tweede Maasvlakte aan de Chinezen aan. Verpacht de Caribische onderdelen van Nederland aan de drugsmaffia. Doe het hoogspanningsnet van TenneT over aan de Duitsers. Stop met ICT-projecten. Beëindig de politiemissie in Afghanistan. Verkoop het goud van de Nederlandsche Bank aan Willem Middelkoop.

Alle opties zijn open, heeft minister van Financiën De Jager gezegd. Niets houdt hem tegen om met onorthodoxe oplossingen aan te komen.

Deze tekst is al eerder gepubliceerd op de Website van Roel Janssen

Columns op deze site worden onder eigen titel geschreven en hoeven niet overeen te komen met de visie van deze site.

 


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook