111111 Column II - Een Duitser in Amsterdam 11-11-2011

Een Hapje Hollandse Vrolijkheid!

In mijn voorgaande column ging ik in op de omgang met mijn mede-allochtonen. Toch is het voor velen waarschijnlijk veel interessanter om te weten wat een mof zoals ik nou over de Hollander an sich denkt. Hierbij zijn er wel een aantal dingen die ik toch bij naam moet noemen:• Ten eerste is de Hollander zakenman, er wordt op veel vlakken toch wel commerciëler gedacht. Veel van mijn medestudenten hebben al zakelijke ervaring, hebben kleine bedrijfjes opgericht of gewerkt. In ieder geval zijn zij veel vroeger begonnen met geld verdienen dan de gemiddelde Duitse jongere van dezelfde leeftijd.

• Vervolgens is de Hollander ongelooflijk goed gezelschap: ik heb ook nooit zo veel vrijgevigheid, humor en ‘goedheid’ ervaren als hier. De omgang met elkaar is opener: een vreemde op straat mag gerust met “je” aangesproken worden. Er wordt veel gepraat over van alles en nog wat, flauwe, politiek incorrecte grapjes zijn absoluut toegestaan en sociaal aanvaardbaar. De Nederlandse scheldwoorden, die toch wel vaak gebruikt worden (mits de bond tegen het vloeken er toch ooit een strafbaar feit van maakt), zijn hier een onderdeel van: het is heftig, maar helaas vaak ook te grappig om je in te houden.

• En als tenslotte is de manier van kleden hier modieuzer en gekleurder dan in mijn thuisland. Op een gewone winkeltocht door de Kalverstraat kom ik in een keer meer combinaties van paars, rose en groen tegen dan in een heel jaar winkelen in Duitsland, waar jongeren ook gerust een zwarte en onspecta-culaire trui durven aan te trekken.

En hier begin ik de keerzijde van deze “gemakkelijke maatschappij” aan te voelen. Want deze modieuze manier van kleden heeft vaak ook het effect dat niemand underdressed wil zijn. In sommige studies is het de standaard dat je in pak en stropdas komt opdagen. De vrouwen mogen, ook bij min 20 graden in de winter, geen trui aantrekken omdat dit als niet feminien genoeg ondervonden zou kunnen worden. Er heerst een bepaalde dwang om mooi te zijn, om vrolijk, jong en succesvol te zijn. Er heerst een dwang om oppervlakkig te zijn. De mensen vertellen veel, maar het is soms moeilijk om in te schatten of het nou eerlijk bedoeld was, of dat het alleen gezegd wordt, gewoon om maar wat te zeggen. De Amsterdammer is altijd op de hoogte wat mode en lifestyle betreft, maar de vraag is of hij deze trends uit eigen wil volgt, of uit vrees voor sociale isolering?

Toch is een hapje simpele Nederlandse vrolijkheid in ieder geval goed voor mij, want er is een bepaalde “Duitse somberheid” die gewoon hinderlijk is. Zoals mijn Nederlandse buurman vaak zegt: “niet te veel denken, Duitser! Leven!”  Aan de andere kant merk ik dat ook die Nederlanders, wiens eerste prioriteit gezelligheid en plezier is, het weten te waarderen om af en toe stil te staan en erover na te denken of ze van al die plezier dan nou eigenlijk wel gelukkig worden. Dus, ik denk dat mijn aanwezigheid hier in eerste instantie voor mezelf, en als het goed is ook voor de mensen om me heen, een grote verrijking is. Het leven is een leerproces dat nooit eindigt – en leren doe je immers van elkaar.

Veel Nederlandse jongeren gaan tegenwoordig naar het buitenland, op reis, of zelfs om te studeren en te werken, bijvoorbeeld in Berlijn of Parijs. Ze gaan over hun ervaringen bloggen, facebooken of ze sturen gewoon een brief. Wat de Hollander van de wijde wereld vindt, is dus enigszins toegankelijke informatie. Maar de gewone Nederlander zal er toch weinig meekrijgen van de indruk die de allochtoon van hun land heeft. Daarom ben ik recentelijk gevraagd om u, als echte “mof”, een kijkje te laten nemen in mijn visie op het leven in Amsterdam, de waarschijnlijk mooiste hoofdstad van een van de meest diverse landen in de wereld en van Nederland.

Met vriendelijke groet,

Nils Schöler
Stichting Burger (Stagiair)

E: scholer@stichtingburger.nl
T: 070 – 361 60 68


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook