241011 Een Duitser in Amsterdam - Column I 24-10-2011

Veel Nederlandse jongeren gaan tegenwoordig naar het buitenland, op reis, of zelfs om te studeren en te werken, bijvoorbeeld in Berlijn of Parijs. Ze gaan over hun ervaringen bloggen, facebooken of ze sturen gewoon een brief. Wat de Hollander van de wijde wereld vindt, is dus enigszins toegankelijke informatie. Maar de gewone Nederlander zal er toch weinig meekrijgen van de indruk die de allochtoon van hun land heeft. Daarom ben ik recentelijk gevraagd om u, als echte “mof”, een kijkje te laten nemen in mijn visie op het leven in Amsterdam, de waarschijnlijk mooiste hoofdstad van een van de meest diverse landen in de wereld.Amsterdam: een stad, duizend betekenissen


Voordat ik begin, kan er geconstateerd worden dat mijn leven hier onder geen omstandigheden in twee zinnen goed beschreven kan worden. Dit heeft een aantal oorzaken:

Ten eerste is mijn “Erlebniswelt” hier namelijk vol van facetten die niet goed in categorieën passen: alleen het feit dat ik dagelijks vier talen tegen de meest diverse types individuen praat, maakt het moeilijk om Nederland of de Amsterdammers als een geheel te beoordelen. Tijdens mijn colleges aan de UvA ben ik al gedwongen om in het Engels, het Nederlands en het Frans te communiceren. En natuurlijk speelt ook het Duits, mijn moedertaal, een belangrijke rol in mijn dagelijkse communicatie.

Dus, Amsterdam is soms angstwekkend internationaal. Ik ben namelijk nog nooit zo veel mensen tegen gekomen, die geen vaste identiteit meer hebben – net als ik zelf misschien ook . Ik heb het hier over jongeren van 22 jaar, die waarschijnlijk al meer van de wereld hebben gezien dan sommige zakenmannen of politici. In die trend kwam ik laatst een meisje tegen, die afkomstig is uit Italië, al in India, de VS, en Frankrijk heeft gewoond – maar binnen een jaar accentloos Nederlands heeft leren praten en altijd wel een lekker Stamppotje lust. Is zij nog te zien als Italiaan, of al als Nederlander? Of het tegenovergestelde is het geval, waar een Engelsman al 20 jaar hier woont en werkt, en boven het “goedemorgen” nauwelijks ook maar een Nederlands woordje kent (en het sowieso niet kan uitspreken). Ook staat hij al jaren ingeschreven bij de gemeente, is hij dan wel eigenlijk een echte Amsterdammer?

Ten Tweede spelen er nog veel complexere verhoudingen in deze stad dan alleen je komaf. Wat in Amsterdam eigenlijk veel meer boeit dan je nationaliteit, is de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt. Hou je van uitgaan of van een potje schaken? Ben je theedrinker, of hou je van een Jenevertje? Luister je naar Klassiek, Rock of Techno? Amsterdam is, als grote wereldstad, rijk aan “scenes”. Deze diversiteit aan lifestyles en hobby’s voegt een extra, en misschien veel complexere dan de nationale, dimensie toe aan de sociale verhoudingen tussen de mensen hier. Wat je van andere mensen scheidt of met ze verbidt wordt bepaald door waaraan je vreugde beleeft.

Daarom wordt mijn verhouding tot de bewoners van Amsterdam (en Nederland) dus niet bepaald door uiterlijke kenmerken, bijvoorbeeld door wat er op hun paspoort staat, maar door hun beslissing om wel of juist niet bij dezelfde groep te horen als ik.

Dat maakt het moeilijk om eenduidige uitspraken te doen over “de Amsterdammer,” “de Buitenlander”, of “de Hollander”. Mijn indruk van het leven hier is veeleer een mozaïek van ervaringen. Misschien moet ik het zo uitdrukken: Als ik terug in de tijd zou kunnen reizen en mijn leven aan mijn tien jaar jongere ik zou moeten uitleggen, zou die mij waarschijnlijk voor gek aanzien, omdat het zo moeilijk te begrijpen is.

Bij al die wazigheid en gekkigheid ben ik er echter zeker van dit ene feit: het was de beste beslissing ooit om hier te komen studeren!


Met vriendelijke groet,

Nils Schöler
Stichting Burger (Stagiair)

E: scholer@stichtingburger.nl
T: 070 – 361 60 68


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook