260511 Column 'Nederland kiest een kamer' 26-05-2011

De 12 provincies van Nederland hebben in totaal 566 leden van provinciale staten. Deze zijn niet gelijk verdeeld over de provincies. Provincies met meer inwoners hebben meer statenleden. Zuid-Holland heeft 55 statenleden. Ze zijn in maart gekozen en geinstalleerd.Tot afgelopen maandag hadden ze 3 belangrijke dingen gedaan: de eed of de belofte afgelegd bij hun installatie; gestemd over het coalitieakkoord dat in hun provincie was geschreven en gestemd over de benoeming van de gedeputeerden. Afgelopen maandag kozen zij een Nieuwe Eerste Kamer en gemeten naar het aantal camera’s dat aanwezig was in de statenzaal van het provinciehuis in Den Haag, was dat ongeveer tien keer zo belangrijk als de drie vorige dingen bijelkaar.

 

Belangrijk maar vooral een opeenstapeling van absurditeiten. Ik noem er drie, in volgorde van absurditeit:

 

Op 3 staat het grote rekenspel: Alle partijen, de mijne inclusief, hadden een strategie uitgedokterd om de uitkomst voor het regerings-gedoogblok van CDA, VVD en PVV, dan wel voor de oppositie zo gunstig mogelijk te maken en te komen tot een voor hen optimale verdeling van de restzetels. In de praktijk zou dit betekenen dat niet iedereen op zijn eigen partij zou moeten stemmen maar dat enkele statenleden beter op een coalitiegenoot of oppositiegenoot konden stemmen. De precieze berekening was extra ingewikkeld omdat de stemmen van statenleden uit de provincies met veel inwoners zwaarder telden dan die uit de provincies met minder inwoners. Dit leidde tot enorm veel rekenwerk, het stalken van losse statenleden, nerveus overleg en talloze conference calls in de dagen voor de verkiezing. Want het zou alleen werken als er niets fout ging … zo was het verhaal. Het bleek dat het plan in Zuid-Holland was dat de VVD een stem kreeg tenkoste van de SGP en dat de PvdA een stem kreeg ten koste van D66. En zo verliep het ook. Het duurde even voordat Ferry Mingele het ook snapte.

 

Op 2 staat het drama van het rode potlood in het richeltje in het stemhokje van Noord Holland. Omdat dat potlood daar niet goed zichtbaar was, stemde een D66 statenlid met een zwarte pen in plaats van met het rode potlood. Stem ongeldig. Consequentie was dat D66 geen 6 zetels in de Eerste Kamer krijgt maar slechts 5. De zesde zetel ging naar de SP. Als die zesde zetel bij de coalitie was beland, had de kleur van een potlood wellicht de koers van het land veranderd.

 

Met grote afstand op 1 is geëindigd de uitslag zelf: 37 voor de coalitie, 37 zetels voor de oppositie en de beslissende stem voor de mannenbroeder van de SGP, senator Holdijk. Naar verluidt een warm en prettig mens maar wel een vertegenwoordiger van de partij die vrouwen weert als lid en die het SGP-vrouwen verbiedt volksvertegenwoordiger of bestuurder te worden. In 2011! En de VVD voelt zich er kiplekker bij. Dat is de vierde absurditeit. De bonus.

Josine Meurs

 

Josine Meurs is Columnist voor Radio Politiek en tevens Oprichter en Directeur van Publiek; Vereniging voor Cultuur, Statenlid voor de Provincie Zuid Holland namens D66.

 

Columns op deze website worden op eigen titel geschreven en hoeven niet overeen te komen met de visie van deze website en organisatie. 


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook