250511 Riens Meijer in het Financieel Dagblad 25-05-2011
Riens Meijer, vaste columnist van Radio Politiek, staat vandaag in het Financieel Dagblad met een artikel genaamd 'Shell, handen af van Karoo'.Shell, handen af van de Karoo


De Karoo is één van de laatste ongerepte gebieden van Zuid-Afrika, maar Shell dreigt dit gebied onherstelbaar te beschadigen. Shell wil namelijk in de Karoo schaliegas winnen dat extreem vervuilend voor het milieu en bedreigend voor de gezondheid is.


De Karoo is een droge streek waar mens en dier afhankelijk zijn van het schaarse aanwezige water. Zij kunnen makkelijk zonder gas, maar geen dag zonder water. Onder de Karoo bevinden zich meerdere grondwaterreservoirs die met elkaar een zeer belangrijk waternetwerk vormen. Als één grondwaterreservoir vervuild raakt, gebeurt dat dus automatisch ook met de andere. Die vervuiling kan nooit meer worden teruggedraaid.


Schaliegas bevindt zich in aardlagen op circa vier tot tien kilometer onder de aardoppervlakte. Schaliegas winnen gebeurt via een buitengewoon destructieve en ter discussie staande methode: ‘hydraulic fracturing of fracking’. Voor fracking is veel water nodig, per boring circa 15 miljoen liter. Dat water wordt vermengd met zand en verschillende chemicaliën. Het mengsel van water, zand en chemicaliën wordt onder hoge druk in boorgaten geschoten waardoor de leisteenlagen worden gekraakt en het daar aanwezige gas vrijkomt.

In Zuid-Afrika heeft Shell’s aankondiging naar gas te gaan boren geleid tot een publiek protest van ongekende intensiteit. Zij verzetten zich tegen halsstarrige pogingen om een plan door te drukken dat één van de laatste ongerepte gebieden van Zuid-Afrika gaat vernietigen. Shell heeft zelf bevestigd dat de gasvoorraden in de Karoo niet langer dan 15 tot 20 jaar zullen meegaan.


Het gaat hier dus overduidelijk om winst op de korte termijn, terwijl er in Zuid- Afrika uitstekende voorwaarden zijn om duurzame energieontwikkeling op grote schaal tot stand te brengen. Schaliegas zou het gat tussen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een toekomstig tijdperk van duurzaam opgewekte energie moeten overbruggen. Maar investeer dan niet meer in een vervuilende overgangsbrandstof, maar in de energie van de toekomst: zon en wind.

De Zuid-Afrikaanse minister van mijnbouw, Susan Shabangu, wil een gedegen onderzoek naar de risico’s rond hydraulic fracturing. Toch gaat Shell met de voorbereidingen voor het boren naar de gasreserves in de Karoo gewoon door.

We weten allemaal hoe groot en krachtig de Koninklijke Shell is. Als Nederlanders zijn we daar trots op. Maar ‘noblesse oblige’. Ik hoop dat alle betrokkenen bij de Shell, onder wie aandeelhouders, werknemers, klanten, dat met mij eens zijn en hun invloed willen aanwenden om te voorkomen dat Shell in Zuid-Afrika een enorm groot gebied, ongeveer twee keer Denemarken, blijvend vernietigt.

Drs. Riens Meijer is veranderingseconoom.


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook