260411 Column: Het Oranjelegioen - Lintjesregen 2011 28-04-2011


Als de houdbaarheidsdata van de pakken melk de 30 April nadert, kunnen velen een glimlach niet onderdrukken en weten maar weinigen wat hen de dag ervoor op 29 april te wachten staat: een lintje.
Op de dag voor de Oranje Koninginnedag worden in alle gemeenten de “lintjes” uitgereikt, meestal door de burgemeester hoogstpersoonlijk. Met de informele term "lintje" wordt in Nederland meestal een Nederlandse ridderorde aangeduid. En ik heb het even opgezocht: “de naam is te danken aan de gewoonte om op de revers of op een japon een klein stukje lint of een rozet in de kleuren van de verkregen onderscheiding te dragen.”
Los van incidentele onderscheidingsuitreikingen worden die dag de desbetreffende familieleden en derden opgetrommeld om hun familielid of direct betrokkenen een orde opgespeld te zien krijgen variërend van –gewoon- Lid tot Ridder Grootkruis.Los van de specifieke graad die iemand kan krijgen is het vooral de kracht van dit Oranjelegioen die ertoe doet. Inmiddels gaat het om vele tienduizenden nog bij leven zijnde lintjesontvangers die het Oranjegevoel de juiste toon meegeven en daar komen jaarlijks een slordige 4000 leden en vele fans bij. En nee, dit oranje legioen betreft niet een incidenteel opkruipend gevoel bij voetbalsupporters of een jaarlijks terugkerende Amsterdam CS blokkerende schare bezoekers van datzelfde Amsterdam.
Deze leden vormen de basis van een steviger elftal dan de gemiddelde Oranjefans. Door dit legioen is het ook dat de Oranjes menigeen aan zich weten te binden. Want het belonen van “verdiensten”, i.c. indien iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd, of wanneer iemand één of meerdere opvallende prestaties heeft geleverd of werkzaam-heden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben garandeert eigenlijk al voldoende om met succes.
Wie verdient er (g)een lintje? Dat kan een interessante stelling zijn evenals het inschatten van een top tien van de Nederlanders die er zeker nooit een gaan krijgen. Ik ben benieuwd of het Republikeins genootschap al eens een tegenoffensief heeft overwogen en welke kleur die onderscheiding dan moet krijgen? Wie er op 29 april ook een lintje in ontvangst mag nemen, bij leven wordt er bijna niet geretourneerd; want of je er een in ontvangst wil nemen, ook dat wordt informeel gechecked via spitsvondige vragen. En voor wie er geen ontvangt dit jaar is er maar een advies: blijven doen wat je goed doet en blijven hopen.

Dirk-Jan Keijser, columnist Radio Politiek


Columns op stichtingburger.nl worden onder eigen titel geschreven en hoeven niet overeen te komen met de visie van Stichting Burger.


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook