120411 Column: Singapore benchmark voor beleid kabinet Rutte 12-04-2011
Singapore ontstond in 1819 als een Britse handelskolonie en bleef 140 jaar lang onder koloniale heerschappij tot de afhankelijkheid in 1960. Sindsdien zijn de groei en het economische succes van Singapore, ondanks het minder dan 700 vierkante kilometers omvat, opzienbarend geweest.

De bevolking is in 36 jaar verdubbeld naar circa vijf miljoen inwoners en is uitgegroeid tot een dienstverlenend, technologisch hoogontwikkeld en financieel kloppend hart van Zuidoost Azië.  Het voorziet de wereld van elektronische onderdelen en het is de drukste haven ter wereld, met meer dan zeshonderd rederijen. Ondanks het vrijwel ontbreken van olie is het een belangrijk centrum van olieraffinage en – distributie. Singapore trekt bovendien belangrijke buitenlandse investeringen aan in farmaceutica, geneeskunde en biotechnologie. Met een bruto product van 192 miljard Amerikaanse dollars in 2008 is de economie van Singapore groter dan die van de Filippijnen, Pakistan en Egypte. In geopolitiek opzicht is Singapore een van de meest geglobaliseerde, stabiele en welvarendste landen ter wereld. Het inkomen per hoofd van de bevolking is meer dan 50.000 Amerikaanse dollars; hoger dan dat in de VS. Het heeft een “democratische” regering en staat op de tweede plaats op de Index van Economische vrijheid. Het is lid van het IMF, de WTO, Unesco, Interpol en allerlei andere internationale organisaties. Singapore heeft leren omgaan met de van oudsher bestaande spanningen tussen de belangrijkste etnische groepen (Chinezen, Maleisiërs en Indiërs) en religies. Het openbaar vervoer is frequent, schoon en energiezuinig. Er zijn prachtige parken, theaters en musea. De Singaporese gezondheidszorg is uitstekend en de levensverwachting is er op drie na de hoogste ter wereld. Een strikte handhaving van de wet (hoewel die ook leidt tot klachten over buitensporige strengheid en een soort politiestaatachtig autoritair bestuur) heeft ervoor gezorgd dat corruptie, gewelddadige criminaliteit, vrouwenhandel en handel in drugs praktisch niet voorkomen.
 
Kortom, Singapore is een uitstekend voorbeeld van hoe een snelle groei van bevolking en economie -mits goed bestuurd- een stad kunnen doen ontstaan die niet alleen een omvangrijke economie heeft, maar ook technologisch hoog ontwikkeld is, een rijk cultureel aanbod heeft en prettig is om in te leven. China`s belangrijke beslissing in 1978 om een eind te maken aan vijf eeuwen van economische isolatie werd voor een deel ingegeven door het bezoek van Deng Xiaoping in dat jaar aan Singapore. Zijn droom om “duizend Singapores” te stichten in China leidde ertoe dat talrijke delegaties op studiereis naar Singapore gingen. Zuid Korea was onder de indruk van Singapores succes bij het bestrijden van corruptie. Bestuurders van tal van landen stonden versteld over het vermogen van de stadstaat om het verkeer in de stad te stroomlijnen en het woningbouwprogramma wordt door stedenbouwkundige van over de hele wereld (ook door Dubai) bestudeerd. Een vergelijking van Nederland met Singapore maakt ons eigen functioneren transparant en brengt onze sterke en zwakke punten in beeld en creëert  daarmee  draagvlak voor de noodzakelijke verbeteringen en innovatie. Daarnaast is het buitengewoon leerzaam hoe in Singapore een langere termijn beleid is ontwikkeld en de regering dit beleid voortvarend de komende 10 jaar gaat uitvoeren.

Riens Meijer, veranderingseconoom
 
Columns op stichtingburger.nl worden onder eigen titel geschreven en hoeven niet overeen te komen met de visie van Stichting Burger.


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook