170211 Column: De macht van Brood & Spelen 17-02-2011

De macht van brood en spelen stond woensdagmiddag 16 februari 2011 centraal bij de uitreiking van de Stichting Machiavelliprijs en –lezing in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Bert van Marwijk – die in 2010 het voetbalteam van Oranje naar de finale van het WK loodste – mocht de prijs gister in ontvangst nemen.

Maar niet voordat Hans Hillen, minister van Defensie, een korte lezing gaf.Hans Hillen maakte in zijn speech een vergelijking tussen ‘zijn’ soldaten en de voetbalspelers van Van Marwijk, het Nederlands elftal. Hij zag ook in het voetbal plaats voor “de 3D aanpak”: dribbelen, doorstoten, doelpunt! Het grote verschil zat er volgens hem echter in de mate van waardering en vertrouwen van de bevolking. Waar de Nederlandse bevolking als één man achter het elftal staat en vertrouwen heeft in hun kunnen, zo verdeeld zijn de meningen over het Nederlandse leger. Het is een verschil in publieke opinie. Waarom ontvangen we bijvoorbeeld onze soldaten niet in de grachten van Amsterdam en juichen we ze niet toe op het Museumplein? Volgens Hillen hebben we een krachtige krijgsmacht absoluut nodig om onze veiligheid, economische belangen en onze plek in de wereld te beschermen. Dat mag ook best eens gewaardeerd worden.

 

Na de onderbouwing door de jury van Stichting Machiavelli – overigens tevens het bestuur van diezelfde stichting – over de verdeeldheid, de vele tegenstellingen en de polarisatie in de Nederlandse politiek en samenleving en eindigend met de conclusie dat geen enkele politicus hier iets aan had kunnen veranderen, ging de prijs uiteindelijk naar Bert van Marwijk. Hij creëerde samenhang, terwijl niemand anders dat lukte.

 

Er werd zelfs gesproken over het WK voetbal “als een kolossaal parallel universum” tijdens de zomermaanden. Dit leek uiteraard erg op een sneer naar de Nederlandse politiek: geen politicus heeft dus volgens de Stichting Machiavelli effectief contact met de Nederlandse burger. Een mooie symbolische nieuwe winnaar, wat veel weg heeft van een eenmalig uitstapje: Stichting Machiavelli wil waarschijnlijk niet volgend jaar weer enkel door de sportkaternen –en in deze column- genoemd worden. Het is voor de politiek noodzaak om hernieuwd contact te leggen met de burger. Het jaar 2011 zal dan ook vast en zeker in het teken staan van ‘nieuwe ronden, nieuwe kansen’.

 

Dit jaar deed sport dus was op andere fronten niet bereikt werd; samenhang creëren. Communicatie maakte een belangrijk onderdeel van het “strijdplan van Oranje”, dat zich voorral richtte op: fairplay, sportiviteit en teamgeest.

 

Bert van Marwijk, gesteund door familie, oud-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en zijn assistenten Philip Cocu en Dick Voorn, was beduusd van alle lovende woorden die over hem uitgesproken werden. Hij legde uit dat communicatie “natuurlijk” moet gaan, en dat hij en zijn team een missie hadden en dat de boodschap duidelijk was. Hij concludeerde met de woorden dat hij “daarom de prijs aan het hele team opdroeg; inclusief de materiaalmensen en de medische staf.”

 

En toen was er, natuurlijk, de borrel in de sociëteit! Dit deed me erg denken aan taferelen die Joris Luyendijk beschrijft in “Je hebt het niet van mij maar…” (2010). Er ontstonden al snel kleine groepjes en vooral de politici en de sportdelegatie mengden ietwat onwennig, maar met de bitterballen kwam de verbroedering ook daar.

 

Sandra van der Pal

Columniste Radio Politiek

 


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook