021210 Column: St. Nicolaas & Andere Goed Heilig Mannen 05-12-2010
Nu, vlak voordat onze kindervriend op 5 december cadeaus uitdeelt en de dag erna op zijn sterfdag verjaart, kan het interessant zijn om stil te staan bij het nog niet gegijzelde  feest van St. Nicolaas en enkele koppelingen te leggen met ons leven anno nu.

Oeps …bedenk ik me, want kan dat wel? Want alles met een mijter en -een baseball cap tussenvorm- lijkt ook vaak in een ander verdacht- licht te worden gesteld gezien de ontwikkelingen in diverse bisdommen in Europa in de afgelopen periode. Hoeveel coming outs krijgt de katholieke kerk nog om de oren en evenzo belangrijk, hoe wordt daarover gecommuniceerd na intern onderzoek dat het aanbod van querulanten en slachtoffers niet aan lijkt te kunnen?
Eind volgend jaar denkt Deetman –van diezelfde commissie- met de Roomsch Katholieke resultaten naar buiten te komen. Dat wil niet zeggen dat onze kinderen binnengehouden moeten worden, maar wel dat zowel de aanpak van deze kwestie als de intensiteit ervan de spuigaten uit lijkt te lopen. Mijn eigen situatie als vader beschouwend, lijkt zich ook in mijn woonplaats eea te voltrekken. De pastoor van onze kerk is ook van een en ander beschuldigd. Het kerkblaadje dat in de bus valt toont de laatste maanden ook een andere foto, dus de beste man is mogelijk iets teveel een kindervriend? Nu is het in dit geval niet zo dat iemand schuldig is voordat het is bewezen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee; mijn 3e kind laat ik in een andere stad dopen en zelfs de pastoor wordt uit een andere kerkgemeente ingevlogen. Want je weet maar nooit.
Enfin, teruggaand naar onze echte en enige Goed Heiligman, weten we het nog? “Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse kinderfeest dat op 5 december(pakjesavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke katholieke naamdag van Sint Nicolaas) in België en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd. In Suriname wordt het Sinterklaasfeest 'Kinderdag' genoemd.” (Bron: Wikipedia).
Sinterklaas is dus prima te gijzelen door iedereen die het goed voor heeft met zijn eigen ondernemers portemonnaie, de burgerconsument, de kinderen en alles daartussen. En de meest spitsvondige en vreemde reclames passeren de revue. Of het nu energie betreft of mobiliteit, de Sint lijkt de ideale Helpdesk om menig merk op te krikken. Zelf de economie blijkt booming als we de wekelijkse pinpropaganda mogen geloven; het afgelopen weekeinde werd immers veel meer gepind als het voorgaande jaar, dus het gaat goed!
Als we de Europese lidstaten waar nauwelijks St. Nicolaas wordt gevierd in beschouwing nemen, valt hier toch wel het een en ander op aan te merken. Er lijken vele hulpmiljarden nodig om even zovele Hulp Sinterklazen (lees: Europese leiders) overeind te houden in de Domino Eurolanden Griekenland, Spanje, Portugal en België naar het zelfs schijnt. Laten we er het beste van hopen en de blik op vooruit richten naar het kerstverhaal met mirre, wierook en … goud!

Dirk Jan Keijser is voorzitter van Stichting Burger en schrijft deze column op persoonlijke titel


  E-mailadres: Wachtwoord:  
Inloggen  
Wachtwoord vergeten?


Klik hier om profielen van politici te bekijken

  E-mailadres:  
Nieuwsbrief
     

Socialmedia
Wekelijks organiseert Stichting Burger met de initiatieven “Café Politiek” en “Radio Politiek” bijeenkomsten en uitzendingen in Nederland waarmee we jou interesseren en informeren over wat “de burger” raakt en hoe “de politiek” daar over denkt.

 

Draag je ook graag je digitale hoeksteentje bij en overweeg je je actief in te zetten? Zonder partij te hoeven kiezen kom je bij ons snel in contact met gelijkgestemden of volstrekt andersdenkenden en verrijk je je eigen gedachtengoed en dat van anderen.

Voor onze initiatieven in diverse steden in Nederland zoeken wij debatleiders, redactieleden, geluids- en montagetechnici en stagiaires die onze interessante content helpen voorbereiden, opnemen en monteren. Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste en initiatiefrijke organisatie? Kom dan eens langs op één van onze Café Politiek bijeenkomsten, beluister onze discussie via RadioPolitiek.NL on air of neem direct contact met ons op per e-mail.


Bij “Café Politiek”, staan burgers en politiek centraal staan en daar komen beide groepen met elkaar in contact in diverse locaties in Nederland. Zo kunnen we vooraf onderwerpen bespreekbaar maken op deze webiste en "Live" in gesprek gaan. 

Laatste nieuws

- 010513 Eerste Hulp bij Sociale Media webinar
- Zeven nieuwe partijen bij verkiezingen op 12 september
- Voorgaande verkiezingen: 020310 PvdA grote winnaar scholierenverkiezingen
- 010512 Vacature zomerstagiair

>> Nieuwsoverzicht


Lid worden?

Lid worden is eenvoudig en verplicht tot bijna niets, mits je fatsoensnormen respecteert. Onder "Lid worden" vul je in 1 ogenblik je gegevens in waarna je de login gegevens op je persoonlijke emailadres ontvangt. Vervolgens kun je aan de slag en neem je contact op met andere leden, leg je contact met politici of breng je een stem uit. 

Veel succes met jouw digitale hoeksteen!

Hyves Linkedin Flickr Twitter Facebook